Brouwerij Timmermans

Beste Oude Gueuze ter Wereld

Brouwerij Timmermans Geschiedenis Een familietraditie

1702

 

Op enkele kilometers van het centrum van Brussel, in Itterbeek, brouwt Timmermans Lambiek, en dit al meer dan 300 jaar, namelijk sinds 1702.

De brouwerij, die door Jan Vandermeulen werd draaiende gehouden, was toen gekend onder de naam Brouwerij «De Mol» en was niet alleen een brouwerij, maar ook een boerderij, fruitkwekerij, mouterij en café.

20th century

Begin 20ste eeuw wijzigde Paul Van Cutsem, schoonzoon van Frans Timmermans (6de generatie) de naam in «Brouwerij Timmermans».

1985

Sinds 1985 wordt Bourgogne des Flandres, een doordachte blend van bruin bier van hoge gisting met de beste spontaan gegiste lambiek, bij brouwerij Timmermans gebrouwen.

Brouwerij Timmermans, dé oudste Belgische en nog steeds actieve lambiekbrouwerij, brouwt ook vandaag nog lambiek volgens de unieke methode van «spontane gisting», een methode die vandaag de dag nog slechts wordt toegepast door ongeveer 6 brouwerijen ter wereld. Al deze brouwerijen bevinden zich in de nabijheid van Brussel. 

1993

Timmermans behoudt zijn authenticiteit en vakmanschap terwijl het geniet van het unieke expertise van Anthony «Martin’s Finest Beer Selection®», waartoe de brouwerij al sinds 1993 behoort.

2009

Sinds september 2009 opende brouwerij Timmermans zijn historisch museum en biedt het zijn bezoekers de kans om op indrukwekkende wijze kennis te maken met één van de meest unieke Belgische brouwtradities. Daarnaast is er ook een expositie van 100 jaar geschiedenis «Martin’s Finest Drinks Company®» te bezichtigen.

2013

Timmermans Oude Gueuze wint de Zilveren Medaille op WBA 2013, één van de meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld.

2015

Timmermans Oude Gueuze wordt uitgeroepen tot ‘World’s Best Sour Beer’ op de prestigieuze World Beer Awards 2015 en mag zich dus trots de beste oude gueuze ter wereld noemen.

Brouwerij Timmermans Brouwproces van lambiek

Brouwzaal

1 Brouwzaal

De GRAANSILO’S : Deze silo’s kunnen tot 30.000 kg graan bevatten. Ze werden onlangs terug in gebruik gesteld om op die manier de omslachtige handenarbeid te verminderen en om een grotere voorraad te kunnen opslaan. Met het systeem van de schroef van Archimedes worden de granen automatisch overgebracht naar de graanmolens.

De GRAANMOLENS : De oude maalmolen dateert uit het begin van de 19de eeuw en is nu vervangen door de pletmolen (anno 1911). Dit «nieuwe» systeem, op basis van cilinders, zorgt ervoor dat het jasje rond het graan (dat nodig is bij het filteren van het «wort») niet verscheurd wordt.

De MEELTREMEL : Hierin worden de gemalen grondstoffen (mout & tarwe) opgeslagen alvorens in de roerkuip terecht te komen.

De WARMWATERKETEL : Hierin wordt het water opgewarmd tot ongeveer 90°C.

De ROERKUIP met madammensysteem.

Volgende stap
De filterkuip

2 De filterkuip

(anno 1950, van het merk D’Hondt) : Hierin wordt het «wort» samen met het graan uit de roerkuip zorgvuldig gefilterd. Men laat het brouwsel eerst rusten, zodat het graan kan bezinken en op de geperforeerde bodem een natuurlijke filterlaag vormt. Onderaan de filterkuip zitten regelbare filterkranen. Via deze kranen wordt het gefilterde «wort» terug naar de kookketel gevoerd om er vervolgens gekookt te worden. Op het einde van de filtratie wordt de filterkuip uitgeloogd met heet water. Op die manier wordt het maximaal aantal suikers uit de granen gehaald. Deze suikers zullen immers bij de gisting omgezet worden in alcohol.

Volgende stap
Het koelschip

3 Het koelschip

Dit is één van de belangrijkste en meest mysterieuze stappen in het brouwen van Lambiek. Hier gaat het bier op een natuurlijke wijze afkoelen tot 20°C. Dit is van cruciaal belang, omdat het contact met de omgevingslucht ervoor zorgt dat o.a. de twee onontbeerlijke micro-organismen «Brettanomyces Bruxellensis» en «Brettanomyces Lambicus» zich gaan vermengen met het «wort». Zo komt het unieke procédé van de spontane gisting (dus zonder enige toe- voeging van gist) tot stand. Dit fenomeen, voor het bekomen van de unieke Lambiek, doet zich enkel in een straal van 15km rond Brussel voor, waarom is zelfs voor de grootste onderzoekers nog steeds een mysterie.

Volgende stap
De rijpingszaal

4 De rijpingszaal

Het is naar deze plaats dat men het «wort» na koeling overbrengt. Er zijn hier twee soorten vaten: Foeders (6500 liter) en Pijpen (650 liter). Beide soorten zijn vervaardigd van 100% eikenhout of kastanjehout. Alle Lambiek gist en rijpt in foeders of in pijpen.

Het volledige gistingsproces neemt 2 à 3 jaar in beslag. Heel wat fermenten moeten immers omgevormd worden.

De bezoeken
  • 1 Brouwzaal
  • 2 De filterkuip
  • 3 Het koelschip
  • 4 De rijpingszaal

Brouwerij Timmermans De bezoeken

HET BROUWERIJBEZOEK

Brouwerij Timmermans ® is elke dag open op afspraak, ook tijdens het weekend.

gewoon bezoek &
3 proevertjes

€ 8,50per persoon
Minimaal 25 personen per bezoek


bezoek met
dranken naar believen

€ 16,00per persoon
Minimaal 25 personen per bezoek


Indien men na het reserveren van een brouwerijbezoek niet komt opdagen, zal er een administratieve kost van € 50 worden aangerekend. De reservering moet minstens 4 werkdagen op voorhand worden geannuleerd.

GROEPEN

Brouwerij Timmermans ® organiseert bezoeken voor groepen (vanaf 25 personen) op aanvraag.

INDIVIDUELE BEZOEKEN

Elke tweede zondag van de maand kunt u de brouwerij bezoeken van 14 u tot 17 u. Het geleid bezoek begint om 14.30 u. (ENKEL NA AFSPRAAK )

BIJEENKOMSTEN, BANKETTEN, RECEPTIES

De zaal kan worden gehuurd voor bijeenkomsten, banketten en recepties.

  • Gezellige zaal tot 100 personen
  • Keuken ter beschikking van de traiteur
  • Voorzieningen: lcd-projector - groot scherm
  • Degustatie mogelijk

Brouwerij Timmermans Reserveer uw bezoek

Let op: behalve op elke tweede zondag van de maand is het vaste minimum van 25 personen van toepassing. Elk bezoek moet minstens 5 werkdagen van tevoren worden gereserveerd.

Indien men na het reserveren van een brouwerijbezoek niet komt opdagen, zal er een administratieve kost van € 50 worden aangerekend. De reservering moet minstens 4 werkdagen op voorhand worden geannuleerd.

* Verplichte velden

Brouwerij Timmermans Media

Brouwerij Timmermans

Barrels disassembling

1

Brouwerij Timmermans Contact

Informatie

Volg ons

Openen Sluiten

Via een formulier

* Verplichte velden